tisdag 28 december 2010

Millans proteinshake som frukost o mellis

1 dl valfritt proteinpulver (Jag föredrar Wehy 80 ifrån gymgrossisten i jordgubbssmak)
2 dl Mild naturell Yoghurt
0,75 dl vatten
ca 1 dl frysta bär ( Min favorit är blåbär/hallon mix)
MIXA, häll upp i ett högt glas o njut!
Frukost som passar de flesta, även de som inte "kan" äta frukost

tisdag 21 december 2010

Fröknäckebröd

½ paket jäst (25 g)
2 ½ dl ljummet vatten (37 grader C)
2 tsk sirap
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl (jag brukar byta ut detta mot dinkelmjöl)
1 dl rostade solroskärnor
½ dl sesamfrön
vatten till pensling
flingsalt, salt

Rör ut jästen i vattnet i en bunke
Tillsätt sirap, 1 tsk salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet (spar lite till utbakning)
Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader C. Mjöla bakbordet.
Dela degen i 4 bitar (Jag brukar dela den i fler bitar då det blir svårt att kavla tunt när de blir stora). Kavla ut en bit, så tunt som möjligt (det är väldigt viktigt då det annars blir segt och inte alls så knaprigt). Lägg biten på bakplåtspappers klädd plåt.
Nagga med gaffel, pensla med vatten och strö över solrosfrön, sesamfrön och havssalt. Kavla in fröna.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills brödet fått färg och blivit sprött. Gör likadant med resterande bitar.



recept hämtat från ICA´s tidning Buffé

Millans advokadosallad

2 st advokado
½ lök, gul eller röd
2 st tomater
röda eller vita bönor
vid tidsbrist - salta peppra och gärna lite chilipulver

Vinägrett:
1 del vinäger
3 delar olivolja
1 färsk chili, hackad
2 pressade vitlökar
gärna lite flytande honung
salt, svartpeppar

Dela grönsakerna o blanda i skål. Krydda om du har brådis annars blanda i vinägretten. Klart! 
Passar utmärkt som ersättare till ris och pasta.
//Millan

Magnus franska kola

Foto: Camilla Fridén
400 g mörk choklad (jag använde 50/50 av ljus och mörk blev minst lika gott!
1,5 dl Socker
2 dl Vispgrädde
0,75 dl Honung

1. Vik ihop ett bakplåtspapper till en fyrkantig form med kanter, ca 15x20 cm och sätt på ett värmetåligt fat. Olja in det lätt.

2. Hacka chokladen. Koka upp socker, grädde och honung under omrörning. Tillsätt chokladen och rör tills allt har blandats.

3. Koka tills massan håller för kulprovet: Fyll en kopp med kallt vatten. Häll ner en liten skvätt av smeten. När den lätt kan formas till en kula är kolan klar. Det burkar ta 30–45 minuter beroende på hur vid kastrullen är.

4. Häll ut kolan i pappersformen. Låt den kallna över natten och skär sedan upp den i fyrkantiga bitar.
pudra gärna med lite flor socker!
MUMS!
Recept: Tasteline.se

Glöggsill

200 g inläggningssill, 

½ rödlök, 

1 syrligt äpple

Lag: 
4 dl glögg
3 st lagerblad

Skär sillfileerna i cm tjocka bitar. Skala och skiva löken tunt. Skala kärna ur och skiva äpplet. varva sill, lök, äpple och lagerblad i en glasburk. Häll över kall glögg (använd den glögg du tycker om) så det täcker sillen. Sätt in i kylskåp i minst två dygn.

recept: http://recept.citygross.se/action/recipeCG?recipeid=15195

Kycklingfilé med kantareller och ädelost

Bryn kycklingfiléerna tills de fått en gyllene färg runt om.
Lägg i en ugnsfast form.
Fräs kantareller tills all vätska försvunnit,
häll sedan på ½ liter grädde, en buljongtärning och ädelost (lite mindre än ½ Kvibille brukar jag ta).
Koka ihop och häll sedan över kycklingen och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45 min.
Servera med ris, potatis eller annat tillbehör.

//AE

måndag 20 december 2010

Rotsaksgryta med falukorv

Jag brukar göra en mustig rotsaksgryta med falukorv, mycket för att barnen älskar korv och jag försöker förena nytta med nöje. På så sätt får de i sig lite nyttiga rotsaker, och denna rätt är något som de faktiskt tycker väldigt mycket om.

Fräs lök tillsammans med falukorv, här väljer jag en korv med minst 50 % kötthalt.
Sen har man i de rotsaker man har hemma, exempelvis:
morötter
rotselleri
palsternacka
potatis
vitkål
Jag brukar även ha i linser i denna gryta.
Häll på en burk krossade tomater, en "klick" chilisås, vatten och buljong (antingen kött eller grönsaks, utan glutamat) tills det är så "blött"som man vill ha det. Puttra tills allt är klart, ca 15-20 min.
Krydda eventuellt med lite salt, och pressa gärna i lite vitlök också om du vill.
Garnera med persilja och klicka gärna i en liten creme fraiche klick i tallriken.
Smaklig måltid
//AE

Millans relation till mat

Millan älskar mat, att laga,bjuda på och att äta. Hon planerar kvällens middag innan hon tagit sista tuggan av lunchen. Hon ogillar inälvsmat och tar ofta inspiration ifrån Orienten. Äter gärna ute på restaurang, lunch buffé vilken lyx! Köket är hjärtat i Millans hem. Camilla är student och ensamstående mamma, en fattig gourmet. Hon älskar gräddiga såser, bakelser och en god bit kött, men det gör inte hennes figur. Målet är att ha en hälsosam kost för henne själv och hennes barn, oftast inspirerad av mattrenden GI.Tiden är Camillas fiende.
Mat ska uppfylla alla sinnen, det ska lukta gott och se gott ut. Man ska kunna höra smaskande barn när det äter. Det ska smaka gott.

Pers kvällsnack/efterätt:

C:a 250-500 g Kvarg (Kesella)
Koncentrerad Funlight valfri smak (favorit Appear)
Blanda tills saften med kvargen tills det blir en gemensam smörja
Ät!

AE´s Lingonglögg

Jag gjorde egen lingonglögg igår. Det gick jättesnabbt och det är väldigt enkelt.

Börja med att koka upp lingon och vatten tillsammans med socker.
ca 5 dl lingon till ca 2 liter vatten och 2-4 dl socker beroende på hur söt man vill att den ska bli.
När den kokat ett par minuter häller man av saften i en saftsil.
Häll sedan saften i en kastrull och tillsätt en kanelstång, en bit färsk ingefära, en stjärnanis, några nejlikor och låt det koka upp.
Sila ur kryddorna och häll upp på flaska.
Vill man ha alkohol i glöggen kan man antingen hälla i den i botten på flaskan eller när man värmer upp glöggen för servering.
Lycka till!!  /AE

söndag 19 december 2010

Glöggtryffel

Foto: Camilla Fridén
1 dl grädde
25 g smör
5 msk socker
3 msk Glögg, valfri
200 g choklad, minst 50 % kakaohalt

Tillagning:

1. Värm grädde, smör, socker och glögg i en kastrull.

2. Ta av den från plattan precis innan den börjar koka.

3. Bryt i chokladen och rör tills allt har smält.

4. Låt svalna helt och forma sedan runda bollar, rulla dem i florsocker
eller kakao.
Recept: Tasteline.se

Äggomelett á la Pelle

lite smör i pannan, låt värmas klart
dela i 6 äggvitor och 2 hela ägg
lått puttra på en sida och tillsätt salt och peppar, möjligtvis lite chilipeppar på också
...flippa hela alltet och stek på andra sidan i 1 minut
medans du väntar häller du på barbeque sås över den redan stekta sidan
rulla ihop äggvarelsen och servera med kvarg blandat med lite ketchup
Voilá!

Millans snabba grönsakssoppa!

Fräs ett par pressade vitlökar o lite chili om du har hemma med Purjolök
Häll i:
500g frysta grönsaker (broccoli, blomkål, morötter)
1 dl buljong, helst grönsak.
krydda eter smak
red med mjölk, mini grädde eller liknande
lite riven ost i
MIXA!