måndag 30 maj 2011

Auberginegratäng

En skivad aubergine
4 skivade vitlöksklyftor
lite olivolja

Lägg detta i en ugnsfast form och förgrädda i 200 grader typ 15 minuter.
Gör under tiden en köttfärssås på:

400 g köttfärs
1 gul lök
champinjoner
passerade eller krossade tomater
2 vitlöksklyftor
lite soja
salt
timjan
peppar

När auberginen är förgräddad slå över köttfärssåsen, bre ett tunt lager creme fraiche över, toppa med oliver, klyftade cocktailtomater (eller annat smått och gott) och riven mozarella ost. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.//AE

torsdag 26 maj 2011

Champinjonsoppa m sparris

4-6 Fin hackade champinjoner, både vita och skogs.
En lök
En knippe sparris
Vatten ca en liter
1 tärning grönsaks eller köttbuljong
En skvätt grädde

Fräs champinjonerna i lite smör. Plocka ur dem och lägg åt sidan. Fräs lök och hackad sparris, häll på vatten och smula i buljong.
Låt koka några minuter, ta av och mixa. Ställ tillbax på plattan och häll i lite grädde. Häll i de hackade champinjonerna och låt det koka upp, servera. //AE

måndag 16 maj 2011

Sparrissoppa med chili

1 lök
1 knippe färsk sparris
Chili
1 liter vatten
Grönsaksbuljong
Grädde

Fräs löken i lite olja, häll i sparrisen (grovhackad), chili, vatten och buljong. Låt koka några minuter. Ta av från plattan och mixa med handmixer. Tillsätt lite grädde och koka upp igen. Servera. //Anna

onsdag 4 maj 2011

Snabb "fusk" falafel

Mixa kikärtor med lite olivolja
pressa i två klyftor vitlök
salta
en klick sambal olek eller färsk chilipeppar
persilja
gräslök
ett stänk citron
1 ägg
lite ströbröd

Blanda allt och rulla små bollar. Stek i olivolja tills de fått yta, kör sedan i ugnen tills de är helt klara.
Passar utmärkt till exempelvis pasta och tomatsås, i bröd och/eller med grönsaker.
Smaklig måltid //AE