söndag 18 september 2011

Köttfärsbiffar m kanel o curry

500 g köttfärs
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 krm ingefära
1 krm kanel
1 krm kryddpeppar
1/2 krm curry
Salt
Peppar
1 krm oregano
Ca 1-2 dl Grädde
1 msk olivolja
2 msk soja

Blanda köttfärs, riven lök, pressad vitlök med kryddorna. Rör i grädde tills smeten är lagom lös, (den ska precis gå att forma). Forma köttbullar, biffar eller järpar o stek i smör hastigt i hög värme så de får en fin yta. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja och japansk soja. Kör i ugn 200 grader tills de är precis genomstekta. Servera till kokt potatis och sky//AE

söndag 11 september 2011

Nötgryta med champinjoner och rödvin

800 g bitar av nöt (ex högrev)
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
Ca 5 st champinjoner
Ca 3 st skogschampinjoner
3 morötter
Rot eller stjälkselleri
En bit kålrot
1 röd, orange eller gul paprika
Sockerärtor
1 tärning köttbuljong eller fond (kalv ex)
1 dl rödvin
Vatten
Svartpeppar
Ev lite salt

Bryn köttet i smör tillsammans med vitlök. Häll på vin, buljong el fond och vatten tills det täcker. Häll över allt i en gryta med lock och koka 20 min. Stek lök, champinjoner och alla grönsaker (utom sockerärtorna) för sig medans köttet puttrar. Efter 20 min lägg i alltsammans i grytan och koka ytterligare 20 min. Efter 20 min: Lägg i sockerärtor i halvor och koka upp.
servera med ris, klyftpotatis eller kokt potatis. Smaklig måltid//AE

fredag 9 september 2011

Fläskkotlett med oliv och paprikasås o pasta

4 portioner pasta
600 g fläskkotletter
1 msk smör
2 klyftor vitlök
1/2 burk kalamataoliver utan kärnor
1 orange paprika
1 dl grädde
1.5 msk mjöl
3 dl vatten
Lite olja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm torkad rosmarin

Koka pasta
Stek kotletter i smör några min på varje sida
Skiva 2 vitlöksklyftor
Dela oliver i halvor
Tärna paprika. Blanda grädde med mjöl och vatten.
Stek vitlök, oliver o paprika i lite olja, häll på gräddredningen o koka upp. Salta, peppra och krydda m rosmarin. Lägg i kotletterna o låt dem koka i såsen någon minut.

Servera till pasta och sallad på exvis babyspenat och tomater.
Recept: Linas matkasse

onsdag 7 september 2011

Kokosdoftande morotssoppa med lime och basilika

1/3 kg Morötter
1 gul Lök
1 msk Olja
2.5 dl röda linser
9 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 tsk torkad ingefära
1 burk kokosmjölk
2 klyftor vitlök
1.5 tsk spiskummin
1.5 tsk koriander
1/2 tsk salt
Juice från en lime
1/2 tsk sambal oelek


Skala och skär morötter i slantar. Grovhacka lök.
Fräs lök i olja, tillsätt morötter och linser. Fräs någon minut.
Häll på vatten, grönsaksbuljong, torkad ingefära, pressade vitlöksklyftor, spiskummin, koriander, och en burk kokosmjölk. Koka upp, sänk värmen och låt koka under lock i 10-15 min.

Mixa soppan slät, tillsätt salt, juice från en lime och sambal oelek.

Toppa med basilika och Servera soppan med något gott bröd

Recept: Linas matkasse

tisdag 6 september 2011

Parmesangratinerad fiskgratäng med tomat och champinjon

Färsk eller fryst Sejfile (torsk eller annan vit fisk funkar också).
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
3 tomater
125 g champinjoner (färska)
Riven parmesanost

Lägg sej i en ugnsform, häll på grädde, salta, peppra. Lägg på skivade tomater o champinjoner. Strö över riven parmesan. Grädda i ugn 15 min 175 grader, höj värmen och grädde ytterligare 10 min i 225 grader. Servera till kokt potatis och broccoli.

Recept: Linas matkasse

torsdag 1 september 2011

Tomatsås m färska örter

8-10 tomater
1-2 msk olivolja
3 klyftor vitlök
Färsk timjan
Färsk rosmarin
Gräslök
Chili
Salt
Peppar

Klyfta tomater, hacka vitlök o örter fint. Fräs vitlök och örter i lite olja, häll på tomater och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man reda med lite grädde. Servera m nykokt spagetti och ev knaperstekt bacon..//AE