måndag 26 mars 2012

Laxgratäng med kvibble och pepparsalami

4 st Laxfileér (eller annan fisk)
3 vitlöksklyftor
en halv citron
salt, peppar
Salami (peppar passar bra)
En halv trekant kvibble ädelost (eller annan grönmögelost)
Grädde

Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Gnugga in pressad vitlök, pressa över en halv citron, salta och peppra. Täck fisken med salamiskivor och smula över ädelosten. Häll på grädde tills det täcker fisken. Gratinera i ugn i 200 grader ca 30 min (tills det bubblat ihop sig ordentligt) Servera till ris eller potatis och en god sallad.
//AE

Fiskgratäng med spenat och franska örter

Ett skivat, tinat fiskblock (torsk, sej eller kolja)
En påse färsk spenat
2 burkar lätt creme fraiche med franska örter
salt
riven ost om man vill

Sätt på ugnen ca 125°. Täck botten i ugnsfast form med spenat Lägg fisken ovanpå och salta typ en tesked. Bred över creme fraiche. Strö ev över med ost. In i ugnen tills fisken är färdig (mellan 30-40 minuter). 
Servera med ris och sallad

Recept: Jenny Hellmark

(Det passar väldigt bra att skiva i champinjoner, tomater och ett äpple och lägga uppe på fisken under creme fraichen, men då rekommenderas 3 burkar creme fraiche //AE 

Kyckling- och majssoppa

4 portioner

1 gul lök1 burk majskorn (300 g)

1 vitlöksklyfta
tsk finhackad chili
2 msk olja
1 tsk socker
2 msk koncentrerad kycklingfond
6 dl vatten
2 dl grädde
2 kycklingfiléer
Salt, cayennepeppar & vitlökspulver
Nachos

Strimla kycklingfiléerna och fräs dem i olja. krydda med salt, cayennepeppar och vitlök
Finhackad den gula löken och fräs den tillsammans med den finhackade vitlöksklyftan och chilin i en kastrull med olja. Rör ner majskornen och socker. Häll på kycklingfond, vatten och grädde. Öka värmen något och låt småkoka i 5 minuter. Mixa soppan ganska slät i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Blanda i kycklingen.

Servera soppan med nachos.