BAKA


Pumpapaj

Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Blanda o tryck ut i en pajform. Förgrädda i 200 grader i 15 min.

Fyllning:
400 g pumpakött
1.5 dl socker
3 ägg
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
2 dl grädde

Dela pumpa o kärna ur. Kör in i ugnen 200 g i 10-15 min. Gröp ur köttet o koja det i lite vatten i några minuter. Mixa o blanda det avsvalnade mixet med grädde, socker, ägg o kryddor. Fyll pajskalet o grädda i 50 min. Servera med glass eller vispgrädde o ev blåbärssylt


Mager pajdeg    

3dl dinkelmjöl½ dl mjölk

1 dl olivolja

1 tsk salt


Låt stå svalt i 30 - 60 min.Förgrädda i 10 min innan du fyller den med önskvärt innehåll!


Fröknäckebröd

½ paket jäst (25 g)

2 ½ dl ljummet vatten (37 grader C)
2 tsk sirap
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl (jag brukar byta ut detta mot dinkelmjöl)
1 dl rostade solroskärnor
½ dl sesamfrön
vatten till pensling
flingsalt, salt


Rör ut jästen i vattnet i en bunke. 


Tillsätt sirap, 1 tsk salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet (spar lite till utbakning). 



Arbeta till en  smidig deg och låt den jäsa ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 175 grader. Mjöla bakbordet. 

Dela degen i 4 bitar (Jag brukar dela den i fler bitar då det blir svårt att kavla tunt när de blir stora). Kavla ut en bit, så tunt som möjligt (det är väldigt viktigt då det annars blir segt och inte alls så knaprigt). Lägg biten på bakplåtspappers klädd plåt. 

Nagga med  gaffel, pensla med vatten och strö över solrosfrön, sesamfrön och  havssalt. Kavla in fröna. 

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills brödet fått färg och blivit sprött. Gör likadant med resterande bitar.

recept hämtat från ICA´s tidning Buffé


Gott grovt bröd

5 dl vetemjöl ( brukar ta dinkelmjöl istället).

2dl grahamsmjöl
3dl rågsikt
2.5dl rågkross
1dl vetekli
0.5 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1.5 dl brödsirap
1 liter fil 
Blanda alltsammans, börja med det torra. Smöra
Och bröda två formar (typ rektangulära sockerkaka formar)
Grädda i 100 min i 175 graders ugns värme.
//AE

Magnus franska kola

Foto: Camilla Fridén
400 g mörk choklad (jag använde 50/50 av ljus och mörk blev minst lika gott!
1,5 dl Socker
2 dl Vispgrädde
0,75 dl Honung

1. Vik ihop ett bakplåtspapper till en fyrkantig form med kanter, ca 15x20 cm och sätt på ett värmetåligt fat. Olja in det lätt.
2. Hacka chokladen. Koka upp socker, grädde och honung under omrörning. Tillsätt chokladen och rör tills allt har blandats.
3. Koka tills massan håller för kulprovet: Fyll en kopp med kallt vatten. Häll ner en liten skvätt av smeten. När den lätt kan formas till en kula är kolan klar. Det burkar ta 30–45 minuter beroende på hur vid kastrullen är.
4. Häll ut kolan i pappersformen. Låt den kallna över natten och skär sedan upp den i fyrkantiga bitar.
pudra gärna med lite flor socker!
MUMS!
Recept: Tasteline.se

Glöggtryffel

Foto: Camilla Fridén
1 dl grädde
25 g smör
5 msk socker
3 msk Glögg, valfri
200 g choklad, minst 50 % kakaohalt
Tillagning: 1. Värm grädde, smör, socker och glögg i en kastrull.
2. Ta av den från plattan precis innan den börjar koka.
3. Bryt i chokladen och rör tills allt har smält.
4. Låt svalna helt och forma sedan runda bollar, rulla dem i florsocker eller kakao.

Recept: Tasteline.se