KÖTT, FISK OCH FÅGEL

Amerikanska tacos på högrev

Du behöver:
Högrev
lime
salt
tortillabröd
lök
jalapenos
guacamole
färsk spenat
paprika
gurka
tomater
Tropical salsa

Strimla högrev i tunna skivor. Stek dem i lite olja och pressa över saften från lime, salta och servera i tortillabröd, med skivad lök, spenat, guacamole, jalapenos, hackad paprika, tropical salsa, gurka och tomater.

Guacamole: Mosa 3 st avokado, tillsätt 1-2 klyftor vitlök, salt, lite chili, en skvätt citron och ev någon matsked gräddfil. 

Laxgratäng med koriander och chili

4 pers, ugnsvärme 225 grader
4 bitar lax utan skinn o ben
½ tsk salt
2 dl creme fraiche
1 msk pressad citron
1msk sambal oelek
2 tsk brun farin
2 dl riven ost
(1 msk pressad citron & 1 msk sambal oelek kan bytas ut mot pressad vitlök o parmesan eller mot pepparrot.)

Tillredning:
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
2 msk smör
2.5 dl mjölk
1 knippe koriander, alt persilja eller basilika
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka mjuk i saltat vatten. Mosa med elvisp o tillsätt smöret. Späd med mjölk, hacka koriander o blanda i moset med salt och peppar.

Laxen:
Lägg laxskivorna i en ugnsform och strö över salt. Blanda creme fraice, citronsaft, sambal oelek och farinsocker. Bred blandningen över laxen. Klicka potatismoset runt laxen, strö ost över lax och mos. Tillaga mitt i ugnen i 20 min. Servera med grönsallad /Millan

Lax på saltbädd

Du behöver:

Laxfiléer
grovsalt

Lägg ett lager med salt i botten på en ugnsfast form. Lägg i laxfiléerna i formen. Rulla laxbitarna i saltet och salta lite till om det behövs.
Kör i ugnen på 225 grader tills laxen är genomstekt.
Torka av saltet noga. Låt laxen svalna i kylskåp innan du serverar den.

Toppen gott att servera med lite pressad citron på tillsammans med potatis och majonäs.
Eller gör en marinad till som du häller på innan serveringen (ex: olja, vinäger, honung, chili).

Tack Sara för inspirationen!!   //Anna



Grillad kycklingfilé m sparris o ugnsbakad potatis



600 g kycklingfilé (delad mitt itu på längden)
900 g potatis
1/2 burk soltorkade tomater
2.5 dl matyoghurt
1 knippe sparris
1/2 knippe morötter
1/2 rödlök
1.5 msk olja
1.5 msk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Klyfta potatis, morötter och lök och lägg i ugnsfast form. Salta och ringla över lite olja. Stek i ugn på 225 grader i 25-30 min. Blanda marinad till kycklingen av olja, soja, vitlök, salt o peppar o lägg kycklingfilen i, låt stå en stund. 
Gör sås: Finhacka soltorkade tomater och blanda m yoghurt.

Grilla kycklingen eller stek i lite olja. Grilla sparrisen i lite olja o salt. Servera alltsammans!


Recept: Linas matkasse



Parmesangratinerad fiskgratäng med tomat och champinjon


Färsk eller fryst Sejfile (torsk eller annan vit fisk funkar också).
3 dl grädde
Salt
Svartpeppar
3 tomater
125 g champinjoner (färska)
Riven parmesanost

Lägg sej i en ugnsform, häll på grädde, salta, peppra. Lägg på skivade tomater o champinjoner. Strö över riven parmesan. Grädda i ugn 15 min 175 grader, höj värmen och grädde ytterligare 10 min i 225 grader. Servera till kokt potatis och broccoli.


Recept: Linas matkasse

Fläskkotlett med oliv och paprikasås o pasta

4 portioner pasta
600 g fläskkotletter
1 msk smör
2 klyftor vitlök
1/2 burk kalamataoliver utan kärnor
1 orange paprika
1 dl grädde
1.5 msk mjöl
3 dl vatten
Lite olja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm torkad rosmarin

Koka pasta
Stek kotletter i smör några min på varje sida
Skiva 2 vitlöksklyftor
Dela oliver i halvor
Tärna paprika. Blanda grädde med mjöl och vatten.
Stek vitlök, oliver o paprika i lite olja, häll på gräddredningen o koka upp. Salta, peppra och krydda m rosmarin. Lägg i kotletterna o låt dem koka i såsen någon minut.

Servera till pasta och sallad på exvis babyspenat och tomater.
Recept: Linas matkasse

Nötgryta med champinjoner och rödvin

800 g bitar av nöt (ex högrev)
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
Ca 5 st champinjoner
Ca 3 st skogschampinjoner
3 morötter
Rot eller stjälkselleri
En bit kålrot
1 röd, orange eller gul paprika
Sockerärtor
1 tärning köttbuljong eller fond (kalv ex)
1 dl rödvin
Vatten
Svartpeppar
Ev lite salt

Bryn köttet i smör tillsammans med vitlök. Häll på vin, buljong el fond och vatten tills det täcker. Häll över allt i en gryta med lock och koka 20 min. Stek lök, champinjoner och alla grönsaker (utom sockerärtorna) för sig medans köttet puttrar. Efter 20 min lägg i alltsammans i grytan och koka ytterligare 20 min. Efter 20 min: Lägg i sockerärtor i halvor och koka upp.
servera med ris, klyftpotatis eller kokt potatis. Smaklig måltid//AE


Köttfärsbiffar m kanel o curry

500 g köttfärs
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 krm ingefära
1 krm kanel
1 krm kryddpeppar
1/2 krm curry
Salt
Peppar
1 krm oregano
Ca 1-2 dl Grädde
1 msk olivolja
2 msk soja

Blanda köttfärs, riven lök, pressad vitlök med kryddorna. Rör i grädde tills smeten är lagom lös, (den ska precis gå att forma). Forma köttbullar, biffar eller järpar o stek i smör hastigt i hög värme så de får en fin yta. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja och japansk soja. Kör i ugn 200 grader tills de är precis genomstekta. Servera till kokt potatis och sky//AE

Korvgryta m pepparrot o dill

2 morötter
1 gul lök
600 g falukorv
1 msk smör
2.5 dl grädde
1 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
Mjöl
1 msk pepparrot
2 msk dill
Salt o peppar

Stek morötter, lök o falukorv. Red mjöl, grädde o mjölk i en egen gryta. Häll i pepparrot, buljong, dill, salt o peppar. Blanda i korvfräset.

Servera till potatis

Receptet fick jag av Johanna Koij


Kryddiga färsbiffar m potatissallad och raita

Biffar:
500 g nötfärs
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad koriander
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar

Potatissallad:
900 g potatis (kokt)
1 äpple
1/2 gurka
1/2 knippe salladslök

Indisk raita:
1/2 gurka
2.5 dl matyoghurt
1 kruka färsk mynta
1 tsk honung
Salt, svartpeppar
Rivet skal av en citron

Riv gurka, pressa ur vätskan. Blanda ihop m yoghurt, hacka mynta och blanda i. Krydda m salt, peppar, honung och hälften av citronskalet.
Blanda nötfärsen m spiskummin, paprikapulver, koriander, salt o peppar. Forma biffar och stek eller grilla. Hacka äpple, lök och gurka. Blanda kokt potatis m 3 msk olja, äpple, gurka och lök. Häll i resten av det rivna citronskalet och pressa ner saften av en halv citron. Krydda m salt och peppar

Recept: Linas matkasse


Grillad kycklingfilé m sparris o ugnsbakad potatis

600 g kycklingfilé (delad mitt itu på längden)
900 g potatis
1/2 burk soltorkade tomater
2.5 dl matyoghurt
1 knippe sparris
1/2 knippe morötter
1/2 rödlök
1.5 msk olja
1.5 msk kinesisk soja
2 vitlöksklyftor
2 krm salt
2 krm svartpeppar

Klyfta potatis, morötter och lök och lägg i ugnsfast form. Salta och ringla över lite olja. Stek i ugn på 225 grader i 25-30 min. Blanda marinad till kycklingen av olja, soja, vitlök, salt o peppar o lägg kycklingfilen i, låt stå en stund.
Gör sås: Finhacka soltorkade tomater och blanda m yoghurt.
Grilla kycklingen eller stek i lite olja. Grilla sparrisen i lite olja o salt. Servera alltsammans!

Recept: Linas matkasse



Kyckling m kryddstark paprika sås


Skivad kycklingfilé
En halv röd paprika
En strånk stjälkselleri
2-3 klyftor vitlök
Paprikapulver
Chili (eller sambal oelek)
3 dl grädde
1 dl crème fraîche
1 msk chilisås
Salt
ev lite fond (kyckling eller kantarell)
6-8 grön peppar korn

Stek kycklingen på hög värme så den får färg men inte är genomstekt. Lägg i en ugnsfast form. Fräs vitlök, paprika, selleri, paprikapulver och chili i lite olja. Häll på grädde, crème fraîche och chilisås och låt koka ihop. Salta, och ha ev i lite fond och grönpepparkorn. Häll över kycklingen i formen och in i ugn 225 grader i ca 40 min eller tills kycklingen är genom kokt (vill man korta tiden steker man kycklingen lite mer så att den blir genomkokt tidigare).
Gott att servera till klyftpotatis eller ris.


Detta recept hittade jag på utifrån inspiration från restaurang vildgåsen där jag åt en så god kyckling med paprikasås och blev sugen på att försöka hemma, och det blev nästan lika..//AE


Chilistark biffgryta med choklad
 4 port
 Johans chilstarka biffgryta med choklad

600g ryggbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
2 msk konc kalvfond
1 dl vatten
1½ tsk kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
2 dl lätt creme fraiche
ca 15g mörk choklad, minst 70 %

Skär köttet i bitar. Skala löken och vitlöken. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs löken och lägg över i grytan.
Rör i fond, vatten, soja, sambal oelek och fraiche. Låt det koka i 5 minuter. Hacka chokladen och låt den smälta i såsen. Låt inte grytan koka mer. Servera med ugnsstekt potatis och squash.  
 


Marinerad laxfilé

Du behöver:
Färsk laxfilé
1 dl Soja
1 dl Thailändsk sweet chilisås
2 klyftor Vitlök
Sesamfrön
Gör så här:
Låt laxen marineras i en marinad av: soja, vitlök och sweet chilisås i några timmar. Vänd sedan laxen i sesamfrön och stek.

Servera med exempelvis potatis, ris, bulgursallad med saffran, avokadosallad eller couscous sallad. (recept på bulgur och avokadosallad finns på fliken sallader och soppor)
Tips på god kall sås till: gräddfil, honung, sweet chilisås
eller en örtsås på:
gräddfil, citron, dill, gräslök, salt och lite persilja.
Eller varför inte en hummus (recept finns under övrigt fliken)
Smaklig måltid //Anna


Lax med sweet chili och ingefära

Du behöver:
Laxfile
salt (ganska mycket)
peppar, vit eller svart
sweet chilisås
ingefära (färsk, riven)


Gör en marinad av salt (snåla inte), peppar (endast lite), sweet chilisås (½-1 dl ca) och riven färsk ingefära (det behövs inte så mycket, 1-2 tsk när den är riven), och låt laxen marinera minst en timme. Se till att marinaden kommer åt överallt på laxen.
Ta ur laxen ur marinaden och stek eller ugnsbaka tills den är alldeles precis klar så behåller den sin saftighet (När köttet ramlar isär är det klart, kolla med en gaffel)
Servera till couscous eller bulgursallad //AE


Kycklinggryta

Marinad:

2 dl olja
2 dl chilisås
1 ½ dl sweet chili sås
3-4 pressande vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
2 msk pressad citron


Skär kycklingfiléer i bitar, lägg i marinaden ca en timme
Koka sedan alltsammans 15 minuter
Ha sedan i
3 dl grädde
3 dl kokosmjölk
1-2 msk honung
Puttra i 10 minuter.
Servera med ris och det är jättegott med vitlöksbröd att doppa i såsen
Detta recept har jag fått av min svärmor //AE


Ugnsbakad lax med pesto och sallad på rödbetor

Laxen kryddas med salt och vitpeppar 

och ungsbakas i 225 grader ca 25-30 min beroende på hur tjock den är. 

Kolla mot slutet med en gaffel i tjockaste delen om den börjar bli klar. 

Får absolut inte stå för länge så den blir torr och trist. 

Pesto görs i mixer eller med mixerstav. I en skål lägg blad från två krukor basilika, 2-3 msk solrosfrö, 2-3 dl nyriven parmesanost och droppa ner allteftersom 1 1/2 - 2 dl rapsolja samtidigt som du kör mixern. 

Koka rödbetorna till salladen. När de är mjuka efter 45-60 min skala dem och skär i klyftor och bitar. 

Hacka rödlök, skölj ruccola, tärna fetaost, rosta 1 dl pumafrön el solrosfrön i torr panna. 

Blanda alltsammans på ett stort fat och häll på en dressing av balsamvinäger och olivolja. Krydda med lite flingsalt. Smaklig måltid!

Recepttips från Christina Sveder


Kycklingfilé med kantareller och ädelost

Bryn kycklingfiléerna tills de fått en gyllene färg runt om.
Lägg i en ugnsfast form.
Fräs kantareller tills all vätska försvunnit,
häll sedan på ½ liter grädde, en buljongtärning och ädelost (lite mindre än ½ Kvibille brukar jag ta).
Koka ihop och häll sedan över kycklingen och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 45 min.
Servera med ris, potatis eller annat tillbehör.


//AE

Leverpastejsbiffar
Ingredienser:
400 g Köttfärs
1 stor lök
1 pkt bredbar leverpastej
4 klyftor vitlök
1 ägg
ströbröd
grädde
salt

vitlökspeppar


Blanda alla ingredienserna, piska in grädde i smeten tills du får en ganska lös smet som fortfarande går att forma.
Forma biffar och stek så att de får yta och nästan är klara, sätt sen in dom i ugnenpå 200 grader tills de är helt klara. Eftersom det är leverpastej i smeten så kommer biffarna att se lite rosaaktiga ut trots att de är klara.
Servera med klyftpotatis och kantarellsås..eller annat som ni tycker passar till //AE


Viltbiffar m whiskey o lingon

Du behöver:
Viltfärs(älg, rådjur tex) fast det går lika bra med nötkött
Ett ägg
Ströbröd
Viltfond
En skvätt rökig whiskey (lagom när det luktar lite whiskey om smeten)
Riven lök
Lite soja
Grädde (till smeten är läs men går att forma)
En matsked lingonsylt
Peppar
Salt
Gör så här: blanda alla ingredienser noga.
Piska in grädden för att få en så fluffig smet som möjligt
Stek biffarna och lägg i en gryta. Häll på grädde och låt grädden koka ihop med biffarna, tillsätt eventuellt lite mer kalvfond.
Servera med potatis av något slag//AE

Rotsaksgryta med falukorv


Fräs lök tillsammans med falukorv, här väljer jag en korv med minst 50 % kötthalt.
Sen har man i de rotsaker man har hemma, exempelvis:
morötter
rotselleri
palsternacka
potatis
vitkål
Jag brukar även ha i linser i denna gryta.
Häll på en burk krossade tomater, en "klick" chilisås, vatten och buljong (antingen kött eller grönsaks, utan glutamat) tills det är så "blött"som man vill ha det. Puttra tills allt är klart, ca 15-20 min.
Krydda eventuellt med lite salt, och pressa gärna i lite vitlök också om du vill.
Garnera med persilja och klicka gärna i en liten creme fraiche klick i tallriken.
Smaklig måltid
//AE


Glöggsill

Ingredienser: 200 g inläggningssill, ½ rödlök, 1 st syrligt äpple 
Lag: 4 dl Glögg, 3 st Lagerblad    


Tillagning: Skär sillfiléerna i cm-tjocka bitar. Skala och skiva lök tunt. Skala, kärna ur och skiva äpple. Varva sill, lök, lagerblad i en glasburk. Häll över kall glögg så att det täcker sillen. Sätt in i kylskåp i minst två dygn. Använd den glögg du tycker om.
recept:
http://recept.citygross.se/action/recipeCG?recipeid=15195