SOPPOR & SALLADER

Kokosdoftande morotssoppa med lime och basilika

1/3 kg Morötter
1 gul Lök
1 msk Olja
2.5 dl röda linser
9 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 tsk torkad ingefära
1 burk kokosmjölk
2 klyftor vitlök
1.5 tsk spiskummin
1.5 tsk koriander
1/2 tsk salt
Juice från en lime
1/2 tsk sambal oelek

Skala och skär morötter i slantar. Grovhacka lök.
Fräs lök i olja, tillsätt morötter och linser. Fräs någon minut.
Häll på vatten, grönsaksbuljong, torkad ingefära, pressade vitlöksklyftor, spiskummin, koriander, och en burk kokosmjölk. Koka upp, sänk värmen och låt koka under lock i 10-15 min.
Mixa soppan slät, tillsätt salt, juice från en lime och sambal oelek. Toppa med basilika och Servera soppan med något gott bröd

Recept: Linas matkasse


Nässelsoppa

1-2 nävar brännässlor
En gul lök
0.5-1 liter vatten
Salt
Peppar
En skvätt Grädde
1-2 kokta ägg

Plocka små späda nässlor med handskar. Skölj noga igenom ett durkslag. Hacka nässlorna. Fräs löken och nässlorna. Häll på vatten. Salta tills du får den sälta du vill ha, peppra och låt puttra några minuter. Häll i en skvätt grädde. Hacka äggen och lägg i, servera. Gott, snabbt och proteinrikt.//AE


AE's tonfisksallad

Denna sallad går att variera i oändlighet med det man har hemma men basen består av:
Tonfisk i burk (avrunnen)
Röd lök
Chilipeppar
Avokado
Paprika
Tomat
Vitlök
Citron

Gör så här:
Blanda tonfisk med hackad lök, pressad citron, hackad chili, ett par pressade vitlöksklyftor , hackad paprika, avokado och tomat. Salt och peppra. färska örter är gott i röran om man har hemma.
Lägg upp på en bädd av sallad och ringla ev lite olivolja över.. Gott som snabb lunch..//AE


Bulgursallad med saffran

Du behöver:
3 dl Bulgur
grönsaksbuljong, pulver (ex renee voltaire)
ett paket saffran
3 dl kokat vatten
sallad

Gör så här:
Häll upp bulgur i en skål. Häll på grönsaksbuljong + saffran

Häll sedan på kokat vattenLåt det stå och dra tills vattnet är borta.


Blanda med sallad, det du vill ha i.



Enkel Gazpacho (ca 4 portioner)

Du behöver:


8 st fint hackade tomater alternativt en burk krossade tomater
1 st röd paprika, fint hackad
½ gurka, fint hackad 
2 st vitlöksklyftor, pressade
1 st gul lök, fint hackad
2 avokados, fint hackade
ett stänk tabasco
Grönsaksbuljong + vatten ( Blanda ca en halv liter uppkokat vatten med en
buljongtärning och låt det svalna)
salt
peppar
ev mer vatten för spädning

Gör så här:
Mixa tomaterna, buljongen, vitlöken och löken. Salta och peppra och ha i lite tabasco tills den blir så stark som du vill ha den. Häll i de fint hackade grönsakerna (gurkan, paprikan och avokadon). Låt soppan stå kallt en stund innan servering. Blir den för tjock så späd med mera vatten. Servera med en klick creme fraiche och hackad persilja..
Smaklig måltid//AE

Jockes "muppsallad"

Gurka 
tomat 
majs 
rödlök 
tonfisk 
hårdkokt ägg. 


Hackas och blandas och dränks i sås gjord på gräddfil & chilisås (med lite salt & vitpeppar). Blir supergod om den får stå kallt en timme eller så å "götta till sig"
// Genom Millan

Enkel Spenatsoppa

Du behöver:
1 gul lök
Fryst spenat
Vatten
Buljongtärning
Vitt vin
Grädde
Kokta ägg


Gör så här:
Fräs lök i lite olja, häll i fryst spenat (behövs inte så mycket, några klumpar bara) och fräs tills den är tinad,
ha på en skvätt vitt vin. Häll sedan på vatten och buljong (grönsaks eller höns). Låt koka ett par minuter. Red med lite grädde och servera med kokta ägghalvor i tallriken. (Denna soppa är god med fänkålsfrön och hackad chili men har man inte det hemma så behövs det inte)


Smaklig måltid//Anna

Majssoppa

Du behöver: 1 gul lök

en liten klick sambal oelek (ca ½ tsk)
Fryst majs (Hur mycket är beroende på hur tjock du vill ha soppan, men runt 2 dl). Vatten så att det täcker majsen med marginal, ca en liter
1 Buljongtärning (Grönsaks eller höns). En liten skvätt Grädde


Gör så här:
Fräs löken i lite olja, fräs med majsen. Häll på vatten och buljong och låt koka ett par minuter.
Mixa soppan och tillsätt sambal (smaka av så att det inte blir för starkt) och en skvätt grädde. Koka upp igen och servera.


Receptet fick jag av en vän en gång. Kommer ej ihåg om detta var det exakta receptet men så här gör jag den.//AE


Millans tonfisksallad
Basen:
1 burk avrunnen tonfisk i vatten
½ finhackad gullök
2 stora klyftor vitlök, pressade.
Citron ifrån en ½ citron
en skvätt olivolja
salt o kryddor efter smak. Jag använde salladskrydda o vitpeppar


Fyll sedan ut salladen med det du  har hemma jag använde:
Majs, röda kidneybönor och cocktailtomater.
Gott tillbehör till är advocado med lite salt o peppar. Eller varför inte fylla ett varmt pitabröd med salladen.


Millans advokadosallad
2 st advokado
½ lök, gul eller röd
2 st tomater
röda eller vita bönor
vid tidsbrist - salta peppar och gärna lite chilipulver
Vinägrett:
1 del vinäger
3 delar olivolja
1 färsk chili, hackad
2 pressade vitlökar
gärna lite flytande honung
salt, svartpeppar


Dela grönsakerna o blanda i skål. Krydda om du har brådis annars blanda i vinägretten. Klart!
Passar utmärkt som ersättare till ris och pasta.
//Millan

Millans snabba grönsakssoppa!

Fräs ett par pressade vitlökar o lite chili om du har hemma med Purjolök
Häll i:
500g frysta grönsaker (broccoli, blomkål, morötter)
1 dl buljong, helst grönsak.
krydda eter smak
red med mjölk, mini grädde eller liknande
lite riven ost i
MIXA!


Underbar fisksoppa

1 fin riven gul lök
1 paprika, hackad i små fyrkanter
1 näve skalade räkor
1 burk krossade tomater
ca 2 dl matlagnings grädde
2 dl vitt vin
1 L fiskbuljong
1 paket saffran
ca 400 g fiskfiléer
paprikapulver, curry, basilika o 2 nypor chilipulver, salt o peppar  

Pricken över i:et är vitlöksmajonnäsen:
1 dl majonnäs, 2 klyftor vitlök (pressade), lite citronsaft, salt o vit peppar

Gör så här:
1. Börja med vitlöksmajonnäsen. Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök, salt, cayennepeppar och citronsaft. Häll upp i en liten skål.

2. Fiskgryta: Tina räkorna och skala. Rensa och skär paprikorna i tärningar. Skala och fräs den hackade löken i matolja utan att den tar färg. Tillsätt paprikatärningar och kryddor.


3. Slå på vitt vin, krossade tomater och fiskbuljong. Koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken (skuren ca 1 cm kuber), Slå på grädde. Låt sjuda ett par minuter. Tillsätt räkorna strax innan serveringen. Servera med vitlöksmajonnäs och garnera med färska dillkvistar.
Tack Tasetline.se för inspirationen! // Millan

Annas Tomatsoppa

I denna soppa kan man ha i lite vad man känner för men jag här kommer själva grunden som jag brukar göra.


Ingredienser:
2 potatisar i småbitar
2 st morötter i skivor
1 hackad gul lök
3 pressade vitlöks klyftor½ dl kokade linser, gröna eller röda
vatten
1 burk krossade tomater
buljong, kött eller grönsaks
2-3 msk chilisås
(Jag brukar även ha i lite vitkål i småbitar)
peppar

Gör så här:

Fräs lök, potatis, morötter, vitlök (och den eventuella vitkålen) i lite olja innan du häller i:
vatten, krossade tomater, buljong, chilisås och linserna. Peppra efter behag. På slutet kan man om man vill tillsätta en liten "skvätt" rödvin vilket jag alltid gör, knaperstekt bacon är kanon gott att toppa soppan med, och en liten klick med creme fraiche i tallriken...smaklig måltid! //AE