Tomatsås m färska örter
8-10 tomater
1-2 msk olivolja
3 klyftor vitlök
Färsk timjan
Färsk rosmarin
Gräslök
Chili
Salt
Peppar
Klyfta tomater, hacka vitlök o örter fint. Fräs vitlök och örter i lite olja, häll på tomater och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man reda med lite grädde. Servera m nykokt spagetti och ev knaperstekt bacon..//AE
Ratatouille m paprikakryddad quorn
Du behöver:
600 g quornbitar
1 aubergine
1 zucchini
En halv knippe salladslök
1 gul paprika
3 klyftor vitlök
3 tomater
3 msk olja
En tsk salt
Svartpeppar
Cayennepeppar (el chili)
Paprikapulver
1 dl vatten
3 msk tomatpure
1 msk oregano
Stek quorn i olja tills de fått färg, krydda sen m paprikapulver, cayennepeppar, salt och peppar. Lägg över på en tallrik. Stek paprika, lök och vitlök i lite olja. Häll i resten av grönsakerna och tillsätt qourn, 1 dl vatten och tomatpure. Krydda m oregano och låt koka ett par minuter. Gott att servera med ris, men det hade gått alldeles utmärkt att hoppa över riset om man vill det.En liten parentes är att jag kryddade lite extra, tyckte det var lite okryddat annars.
Recept från Linas matkasse
AE's Raggmunk
3-4 rivna potatisar
1 riven morot
0.5 dl dinkel mjöl
1-2 dl mjölk
Salt o peppar
Vispa ihop ägg och mjöl, vispa i mjölken och vispa till en len smet. Blanda i de rivna rotsakerna. Salta och peppra. Stek små plättar i smör ca 3 - 4 min på var sida. Servera m bacon och lingonsylt eller som tillbehör till kött. Gott även med en riven lök och ost i smeten. Vill man ha mer traditionell raggmunk så skippar man moroten. //AE
LCHF Broccoli gratäng
Koka upp 1kg fryst broccoli i buljong (grönsak). Får inte koka för länge då broccolin blir överkokt väldigt lätt. Stek 2 pkt bacon. Lägg broccolin i en ungsfast form, fördela baconet över. Blanda 5dl cremé fraiche med riven ost (ca 2dl). Bred ut över broccoli/baconet. In i ugnen i 200 grader i ca 20 min. Servera med sallad och citronvatten.
Recept från Therese Gardstrand
Broccoli och blomkålsgratäng
Du behöver: Blomkål, Broccoli, 1 lök, 2-4 klyftor vitlök, salt, grädde (visp), ev. riven ost. Varva blomkål,broccoli, lök och vitlök i en ugnsfast form, salta och häll på grädde så att det kan koka ihop ordentligt. Kör i ugn 225 grader. Hur lång tid det tar beror på om grönsakerna är frysta eller färska. För färska räkna med 30-40 min. För frysta tar det ca 20 min.
Gott som tillbehör..istället för potatis, ris eller pasta
//AE
Rotmos
Du behöver:
1-2 msk olivolja
3 klyftor vitlök
Färsk timjan
Färsk rosmarin
Gräslök
Chili
Salt
Peppar
Klyfta tomater, hacka vitlök o örter fint. Fräs vitlök och örter i lite olja, häll på tomater och låt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Om man vill kan man reda med lite grädde. Servera m nykokt spagetti och ev knaperstekt bacon..//AE
600 g quornbitar
1 aubergine
1 zucchini
En halv knippe salladslök
1 gul paprika
3 klyftor vitlök
3 tomater
3 msk olja
En tsk salt
Svartpeppar
Cayennepeppar (el chili)
Paprikapulver
1 dl vatten
3 msk tomatpure
1 msk oregano
Stek quorn i olja tills de fått färg, krydda sen m paprikapulver, cayennepeppar, salt och peppar. Lägg över på en tallrik. Stek paprika, lök och vitlök i lite olja. Häll i resten av grönsakerna och tillsätt qourn, 1 dl vatten och tomatpure. Krydda m oregano och låt koka ett par minuter. Gott att servera med ris, men det hade gått alldeles utmärkt att hoppa över riset om man vill det.En liten parentes är att jag kryddade lite extra, tyckte det var lite okryddat annars.
Recept från Linas matkasse
AE's Raggmunk
3-4 rivna potatisar
1 riven morot
0.5 dl dinkel mjöl
1-2 dl mjölk
Salt o peppar
Vispa ihop ägg och mjöl, vispa i mjölken och vispa till en len smet. Blanda i de rivna rotsakerna. Salta och peppra. Stek små plättar i smör ca 3 - 4 min på var sida. Servera m bacon och lingonsylt eller som tillbehör till kött. Gott även med en riven lök och ost i smeten. Vill man ha mer traditionell raggmunk så skippar man moroten. //AE
1 riven morot
0.5 dl dinkel mjöl
1-2 dl mjölk
Salt o peppar
Vispa ihop ägg och mjöl, vispa i mjölken och vispa till en len smet. Blanda i de rivna rotsakerna. Salta och peppra. Stek små plättar i smör ca 3 - 4 min på var sida. Servera m bacon och lingonsylt eller som tillbehör till kött. Gott även med en riven lök och ost i smeten. Vill man ha mer traditionell raggmunk så skippar man moroten. //AE
LCHF Broccoli gratäng
Koka upp 1kg fryst broccoli i buljong (grönsak). Får inte koka för länge då broccolin blir överkokt väldigt lätt. Stek 2 pkt bacon. Lägg broccolin i en ungsfast form, fördela baconet över. Blanda 5dl cremé fraiche med riven ost (ca 2dl). Bred ut över broccoli/baconet. In i ugnen i 200 grader i ca 20 min. Servera med sallad och citronvatten.
Recept från Therese Gardstrand
//AE
3-4 potatisar
3-4 morötter
1 liten kålrot
2-3 palsternackor
15-25 gram smör
mjölk (ju fetare desto godare)
en liten skvätt grädde
salt
peppar
riven muskotnöt
Gör så här: Koka alla rotsakerna. Tänk på att de har olika koktid, ett tips är att koka potatis och palsternacka (ca 20 min) tillsammans och morötter och kålrot (ca 30 min) tillsammans (eller göra mindre bitar av morötterna och kålroten). Pressa sedan rotsakerna i en potatispress ner i en skål. Vispa med elvisp tillsammans med en liten klick smör. Häll sedan i mjölk tills du nästan har fått rätt konsistens och vispa. Vispa i en klick grädde för ett "fluffigt" resultat. Salta och peppra. Riven muskot är kanongott i rotmos..Smaklig måltid //AE
3-4 morötter
1 liten kålrot
2-3 palsternackor
15-25 gram smör
mjölk (ju fetare desto godare)
en liten skvätt grädde
salt
peppar
riven muskotnöt
Gör så här: Koka alla rotsakerna. Tänk på att de har olika koktid, ett tips är att koka potatis och palsternacka (ca 20 min) tillsammans och morötter och kålrot (ca 30 min) tillsammans (eller göra mindre bitar av morötterna och kålroten). Pressa sedan rotsakerna i en potatispress ner i en skål. Vispa med elvisp tillsammans med en liten klick smör. Häll sedan i mjölk tills du nästan har fått rätt konsistens och vispa. Vispa i en klick grädde för ett "fluffigt" resultat. Salta och peppra. Riven muskot är kanongott i rotmos..Smaklig måltid //AE
Falafel
4 portioner
Du behöver:
2 burkar avrunna kikärtor
3-4 vitlöksklyftor
1 gul eller röd lök
2 msk hackad persilja
Citron (ca 1-2 msk pressad)
Hackad chili
1/2 tsk bakpulver
1 tsk malen koriander
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
Ev ett par droppar sesamolja
1 dl olivolja till fritering
Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare och kör det till en puré.
Låt den stå kallt i 30 minuter.
Forma köttbullsstora bollar av purén. Hetta upp oljan och fritera dem gyllenbruna.
Lägg dem på hushållspapper att rinna av.
Servera i pitabröd med ex: sallad, tomat, lök, gurka,paprika, avokado, pfefferoni och vitlöksdressing
Vitlöksdressing: gräddfil, ett par vitlöksklyftor, salladskrydda(grekisk), salt, hackad persilja.
Tzatziki
Du behöver:
Turkisk yoghurt, eller matlagningsyoghurt
gurka
2-4 klyftor vitlök
salt
peppar
olivolja
Riv gurka (jag tycker det ska vara mycket gurka i tzatziki) salta gurkan och låt den dra ett tag för att få ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda under tiden ihop yoghurt, pressad vitlök och lite peppar. Pressa ur vätskan ur gurkan och blanda ner gurkan i yoghurten. Smaka av..Ju mer vitlök ju starkare blir den. Ringla över lite olivolja och servera.
(TIPS: Prova att krydda med lite spiskummin så har du en annan variant av tzatziki) //AE
Turkisk yoghurt, eller matlagningsyoghurt
gurka
2-4 klyftor vitlök
salt
peppar
olivolja
Riv gurka (jag tycker det ska vara mycket gurka i tzatziki) salta gurkan och låt den dra ett tag för att få ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda under tiden ihop yoghurt, pressad vitlök och lite peppar. Pressa ur vätskan ur gurkan och blanda ner gurkan i yoghurten. Smaka av..Ju mer vitlök ju starkare blir den. Ringla över lite olivolja och servera.
(TIPS: Prova att krydda med lite spiskummin så har du en annan variant av tzatziki) //AE
Guacamole
Du behöver:
2 avokado
1-2 dl gräddfil
1-2 klyftor vitlök
½ citron
salt
peppar
Gör så här:
Mixa avokado, pressa i vitlök, blanda i gräddfilen. Smaka av med citron, salt och peppar
Vill man ha den starkare så kan man hacka i lite chili.
Enklare kan det inte bli//AE
Broccoli & blomkåls omelett
2 avokado
1-2 dl gräddfil
1-2 klyftor vitlök
½ citron
salt
peppar
Gör så här:
Mixa avokado, pressa i vitlök, blanda i gräddfilen. Smaka av med citron, salt och peppar
Vill man ha den starkare så kan man hacka i lite chili.
Enklare kan det inte bli//AE
Broccoli & blomkåls omelett
Du behöver: Broccoli, Blomkål, 1 gul lök, 3-4 klyftor vitlök, Hackade gröna oliver
Äggstanning: 3-4 ägg, 2 dl mjölk, salt, peppar
Gör så här: Fräs löken och vitlöken. Varva broccoli, blomkål och hackade oliver i en smord ugnsfast form. Häll på löken och vitlöken.
Vispa ihop äggstanningen och häll över. Kör i ugn i 175-200 grader ca 30-40 minuter
Gott alternativ till potatis, pasta eller annat
Äggstanning: 3-4 ägg, 2 dl mjölk, salt, peppar
Gör så här: Fräs löken och vitlöken. Varva broccoli, blomkål och hackade oliver i en smord ugnsfast form. Häll på löken och vitlöken.
Vispa ihop äggstanningen och häll över. Kör i ugn i 175-200 grader ca 30-40 minuter
Gott alternativ till potatis, pasta eller annat
Tonfiskröra
Du behöver:
1 burk tonfisk i vatten (avrunnen)
½ gul eller röd lök
1 klyfta vitlök
Lite hackad chili (beroende på hur stark den är)
½ citron (saften)
½ hackad paprika
1 hackad avokado
en burk majs
5 cm hackad gurka
en hackad tomat
majonäs 1-2 tsk
1 dl creme fraiche (kan bytas ut mot keso)
salt
Gör så här:
1 burk tonfisk i vatten (avrunnen)
½ gul eller röd lök
1 klyfta vitlök
Lite hackad chili (beroende på hur stark den är)
½ citron (saften)
½ hackad paprika
1 hackad avokado
en burk majs
5 cm hackad gurka
en hackad tomat
majonäs 1-2 tsk
1 dl creme fraiche (kan bytas ut mot keso)
salt
peppar
hackad persiljaGör så här:
Rör ihop alla ingredienser, salta och peppra (smaka) och smaka av med citron tills du får den så sur som du vill.
Passar jättebra som fyllning i något gott bröd, till pasta eller bara som den är.//AE
Passar jättebra som fyllning i något gott bröd, till pasta eller bara som den är.//AE
Snabb hummus
Jag brukar göra en snabb, enklare variant på hummus
Som jag tycker är minst lika god om inte godare än orginalet
Du behöver:
En burk kokta kikärtor
Vitlök
Olivolja
Citron
Salt
Gör så här: Mixa En burk kokta kikärtor. Pressa i 1-2 klyftor vitlök beroende på hur stark du vill ha den). Häll i mycket olivolja tills du fått önskad konsistens. Salta och smaksätt med citron. Hackad chili passar utmärkt för den som vill ha mer sting i den. Om man vill kan man även tillsätta lite spiskummin och tahini (men jag tycker den blir godast utan). Passar kanonbra till couscous och kyckling eller på bröd.
Du behöver:
En burk kokta kikärtor
Vitlök
Olivolja
Citron
Salt
Gör så här: Mixa En burk kokta kikärtor. Pressa i 1-2 klyftor vitlök beroende på hur stark du vill ha den). Häll i mycket olivolja tills du fått önskad konsistens. Salta och smaksätt med citron. Hackad chili passar utmärkt för den som vill ha mer sting i den. Om man vill kan man även tillsätta lite spiskummin och tahini (men jag tycker den blir godast utan). Passar kanonbra till couscous och kyckling eller på bröd.
Enkel Pastasås med ädelost
Du behöver:
Bacon eller kassler
lök
vitlök ett par klyftor
Broccoli
½ paket kvibille ädelost (spelar ingen roll vilken sort)
Grädde eller creme fraiche
kalvfond en liten skvätt
Stek bacon eller kassler..fräs löken och vitlöken. Häll på kalvfonden och blanda i ädelosten. Tillsätt grädde eller creme fraiche och häll sist i broccolin som bara behöver koka en minut för att inte blir överkokt.
Servera till spagetti //AE
Bacon eller kassler
lök
vitlök ett par klyftor
Broccoli
½ paket kvibille ädelost (spelar ingen roll vilken sort)
Grädde eller creme fraiche
kalvfond en liten skvätt
Stek bacon eller kassler..fräs löken och vitlöken. Häll på kalvfonden och blanda i ädelosten. Tillsätt grädde eller creme fraiche och häll sist i broccolin som bara behöver koka en minut för att inte blir överkokt.
Servera till spagetti //AE
Rotsakskaka/gratäng
Du behöver:
Riven potatis, morot och palsternacka.
Gul lök
Vitlök
salt
Vispgrädde
Riven ost, helst Västerbotten men det funkar med annat smakrik ost oxå
Gör så här:
Varva rivna potatisar, morötter och palsternackor och fyll ca en halv form.
Strö över hackad lök, några klyftor vitlök (så mycket som man själv vill ha, jag tycker om mycket vitlök) och ett tunt lager med riven ost. Salta generöst.
Fyll upp formen med rotsakerna. Häll på grädde (riktig vispgrädde ska det vara för att få fyllig smak) Toppa med ett lager riven ost och in i ugnen på 225 grader i ca 40-50 minuter. När det bubblar "neråt" är det klart.
Servera till kött, kyckling, grönsaksbiffar eller vad man nu är sugen på. //Anna
Riven potatis, morot och palsternacka.
Gul lök
Vitlök
salt
Vispgrädde
Riven ost, helst Västerbotten men det funkar med annat smakrik ost oxå
Gör så här:
Varva rivna potatisar, morötter och palsternackor och fyll ca en halv form.
Strö över hackad lök, några klyftor vitlök (så mycket som man själv vill ha, jag tycker om mycket vitlök) och ett tunt lager med riven ost. Salta generöst.
Fyll upp formen med rotsakerna. Häll på grädde (riktig vispgrädde ska det vara för att få fyllig smak) Toppa med ett lager riven ost och in i ugnen på 225 grader i ca 40-50 minuter. När det bubblar "neråt" är det klart.
Servera till kött, kyckling, grönsaksbiffar eller vad man nu är sugen på. //Anna
Biffar på svarta bönor och linser
Du behöver:
1 burk kokade svarta bönor
1 dl kokade linser
en gul lök
4 klyftor vitlök
1 ägg
lite ströbröd ( 1/4 dl ca)
en liten skvätt grädde
salt, peppar
Jag hade även i ca 100 gram köttfärs, detta för att jag inbillar mig att det blir lättare att få biffarna att hålla ihop, men det kan man skippa om man vill ha de helt vegetariska.
Gör så här: Mixa de kokade bönorna och linserna, riv ner löken och pressa i vitlök. Blanda i ägget, ströbrödet, grädden och kryddorna. Blanda alltsammans tills du får en jämn smet. Forma biffar och stek tills de är klara, ca 4 minuter på varje sida på medelhög värme.
Till detta gjorde jag en bulgur sallad med fetaost och melon, och en kall sås på gräddfil, salt och salladskrydda (grekisk).
Smaklig måltid//AE
1 burk kokade svarta bönor
1 dl kokade linser
en gul lök
4 klyftor vitlök
1 ägg
lite ströbröd ( 1/4 dl ca)
en liten skvätt grädde
salt, peppar
Jag hade även i ca 100 gram köttfärs, detta för att jag inbillar mig att det blir lättare att få biffarna att hålla ihop, men det kan man skippa om man vill ha de helt vegetariska.
Gör så här: Mixa de kokade bönorna och linserna, riv ner löken och pressa i vitlök. Blanda i ägget, ströbrödet, grädden och kryddorna. Blanda alltsammans tills du får en jämn smet. Forma biffar och stek tills de är klara, ca 4 minuter på varje sida på medelhög värme.
Till detta gjorde jag en bulgur sallad med fetaost och melon, och en kall sås på gräddfil, salt och salladskrydda (grekisk).
Smaklig måltid//AE
AE´s Lingonglögg
Börja med att koka upp lingon och vatten tillsammans med socker.
ca 5 dl lingon till ca 2 liter vatten och 2-4 dl socker beroende på hur söt man vill att den ska bli.
När den kokat ett par minuter häller man av saften i en saftsil.
Häll sedan saften i en kastrull och tillsätt en kanelstång, en bit färsk ingefära, en stjärnanis, några nejlikor och låt det koka upp.
Sila ur kryddorna och häll upp på flaska.
Vill man ha alkohol i glöggen kan man antingen hälla i den i botten på flaskan eller när man värmer upp glöggen för servering.
Lycka till!! /AE
ca 5 dl lingon till ca 2 liter vatten och 2-4 dl socker beroende på hur söt man vill att den ska bli.
När den kokat ett par minuter häller man av saften i en saftsil.
Häll sedan saften i en kastrull och tillsätt en kanelstång, en bit färsk ingefära, en stjärnanis, några nejlikor och låt det koka upp.
Sila ur kryddorna och häll upp på flaska.
Vill man ha alkohol i glöggen kan man antingen hälla i den i botten på flaskan eller när man värmer upp glöggen för servering.
Lycka till!! /AE