tisdag 21 december 2010

Fröknäckebröd

½ paket jäst (25 g)
2 ½ dl ljummet vatten (37 grader C)
2 tsk sirap
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl (jag brukar byta ut detta mot dinkelmjöl)
1 dl rostade solroskärnor
½ dl sesamfrön
vatten till pensling
flingsalt, salt

Rör ut jästen i vattnet i en bunke
Tillsätt sirap, 1 tsk salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet (spar lite till utbakning)
Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader C. Mjöla bakbordet.
Dela degen i 4 bitar (Jag brukar dela den i fler bitar då det blir svårt att kavla tunt när de blir stora). Kavla ut en bit, så tunt som möjligt (det är väldigt viktigt då det annars blir segt och inte alls så knaprigt). Lägg biten på bakplåtspappers klädd plåt.
Nagga med gaffel, pensla med vatten och strö över solrosfrön, sesamfrön och havssalt. Kavla in fröna.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills brödet fått färg och blivit sprött. Gör likadant med resterande bitar.



recept hämtat från ICA´s tidning Buffé

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar